Retentiedak

Wat is een retentiedak?

U bent hier: Home > Klimaatdaken > Retentiedak

De riolering ontlasten tijdens piekbuien, water vasthouden voor irrigatiedoeleinden of om het toilet mee door te spoelen: een retentiedak is een daksysteem waarmee je invulling geeft aan deze doelen. Dit type dak is ook wel bekend als blauw dak en bijna altijd wordt de functie water vasthouden gecombineerd met het vergroenen van het dak.

Wanneer een retentiedak?

Een retentiedak heeft ten opzichte van een groendak als voordeel dat er veel meer water kan worden vastgehouden. Waar een extensief groendak tot ongeveer 30L water per m² kan bufferen is dit dak bij deze hoeveelheid verzadigd. Overschrijdt de regenintensiteit deze buffercapaciteit, dan komt de rest van het water direct tot afstroming. Vol is vol.

90L/m² water vasthouden

Is zo groot mogelijke regenwaterretentie belangrijk? Kies dan voor een retentiedak. Een groendak in combinatie met retentie-elementen kan naast de 30L buffering ook al snel 2x zoveel water bergen (60L/m²). Zo’n retentiedak werkt als een badkuip. Het regenwater wordt verzameld in retentie-elementen en vervolgens leegt deze badkuip zichzelf met een vast debiet (passief) of met een variabel debiet afhankelijk van de doeleinden van het retentiedak (actief). Lees hier over de verschillen tussen beide mechanismen.

SPECIFICATIES

Opbouwhoogte: Waterbuffering:
(min.) 140 mm (min.) 32 l/m²
Waterverzadigd gewicht: Helling:
(min.) 159 kg/m²
Schematische opbouw retentiedak

Systeemopbouw

De opbouw van een retentiedak is in basis altijd hetzelfde. Van top naar dak ziet dit er als volgt uit:

  1. Beplanting: voorgekweekte vegetatiemat, plugplanten of sprossen.
  2. Substraat Extensief
  3. Systeemfilter PV
  4. Retentie-element (RS 60 of RSX-krat)
  5. Waterhoudende beschermmat SSM 45
  6. Dakconstructie (wortelvast en zonder afschot)

Zet de specificaties direct goed in een bestek met de standaard bestektekst, deze download je direct via de button in de kantlijn.

Technische handleiding voor intensieve dakbegroening

Technische handleiding Intensieve daken

Brochure Klimaatdaken

Aandachtspunten ontwerp retentiedak

Bij het ontwerp en de aanleg van een retentiedak moet je letten op:

  • welk doel dient het retentiedak? Is dit water vertraagd afvoeren voor ontlasting van de riolering of ook water vasthouden voor andere doeleinden zoals irrigatie, toiletspoeling of warmtewinning.
  • de eisen uit de hemelwaterverordening van de gemeente. Hoeveel water moet het dak minimaal kunnen vasthouden?
  • de draagkracht van de constructie. Een verzadigd retentiedak kan al snel 150 kg/m² wegen. Laat daarom altijd de draagkracht van de dakconstructie door een constructeur vaststellen.
  • de dakbedekking waarop het retentiedak wordt aangebracht. Is deze volledig verkleefd en wortelvast?
  • de dakdetails. Is de opstandhoogte boven watervoerende laag minimaal 12 cm?
  • het afvoermechanisme. Kies je voor passief, dan wordt water met een vast debiet afgevoerd. Wil je meer sturing houden over de waterstromen, kies dan voor een actief sturingsmechanisme zoals de Meteo Active.
  • welke uitstraling heeft het groendak. Welke beplanting wordt op de retentie-elementen aangelegd? Dit is van belang voor de draagkracht en de benodigde capaciteit.

Retentiedak kosten

De kosten van een retentiedak zijn sterk afhankelijk van de benodigde bergingscapaciteit en de gewenste uitstraling van de daktuin. Hoe groter de beplanting, hoe meer substraat benodigd is om deze planten te voeden. Op basis van de retentie-eis of ambitie van het project stellen wij het meest geschikte ZinCo-systeem samen. Hierbij rekening houdend met draagkracht, budget en ontwerp.

Waar vind je een ZinCo retentiedak

ZinCo retentiedaken zijn onder andere te vinden op het dak van de Doelen in Rotterdam. De capaciteit van dit dak is maar liefst 2000 badkuipen!

ZinCo maakt daken met impact

ZinCo is één van de marktleiders op het gebied van retentiedaken. Voor ieder project bieden wij een passend systeem. En wat ons daarin onderscheidt, is dat we systemen leveren die écht een verschil maken voor de leefomgeving. Maakt jouw project op het dak ook het verschil? Wij brengen je op de hoogte van alle mogelijkheden.

RS 60 retentie-element met substraat

RS 60 retentie-element met substraat