
Biodiversiteitsdak
U bent hier: Home > Klimaatdaken > Biodiversiteitsdak
Biodiversiteitsdaken kunnen een belangrijke rol spelen bij het in balans brengen van stedelijke ecosystemen. Deze groendaken zijn veelzijdig en duurzaam, en bieden vele voordelen voor zowel gebouwen als de omgeving. Want in stedelijke gebieden bestaan weliswaar veel mini-ecosystemen met florerende biodiversiteit, door toenemende verstedelijking worden deze eilandjes bedreigd.
Om soorten te laten ontwikkelen en onze leefomgeving groener en gezonder te maken, moeten we meer samenhang te creëren in deze ecosystemen. Een biodiversiteitsdak kan hieraan bijdragen, maar het is essentieel om het grotere plaatje in ogenschouw te nemen. Het dak moet passen binnen het lokale ecosysteem om waarde toe te voegen. Echt waarde toevoegen doe je door verder te kijken naar de kavelgrenzen.
Biodiversiteit groendak vergroten? Kijk verder dan sedum!
Vergeleken met een sedumdak en sedum PLUS dak voegt een biodiversiteitsdak meer toe aan het lokale ecosysteem. Hoe dikker de substraatlaag, hoe voedings- en vochtrijker het biodiversiteitsdak is, maar ook hoe zwaarder het pakket weegt op de constructie.
SPECIFICATIES
Opbouwhoogte: | Waterbuffering: |
---|---|
(min.) 100 mm | (min.) 43 l/m² |
Waterverzadigd gewicht: | Helling: |
(min.) 120 kg/m² | 1° - 8° |

Systeemopbouw
De opbouw van een biodiversiteitsdak bevat vaste elementen, waarbij ze afhankelijk van het ecosysteem projectspecifiek worden gemaakt. Van top tot dak ziet een de systeemopbouw van een biodiversiteitsdak er zo uit:
- Soorten nestplaatsen, reliëf en andere elementen
- Beplanting - Plugplanten Bijen & vlinders
- Substraat
- Floradrain FD 25-E
- Scheidings- en beschermmat SSM 45
- ZinCo Wortelwerende folie WSF 40 (indien dakbedekking niet wortelvast)
- Dakconstructie (wortelvast)
Details nodig van een vaste plantendak? Of direct de opbouw van de daktuin goed in een bestek zetten? Download via de button in de kantlijn een volledige set met specificaties, tekeningen en bestektekst groendak.
Aandachtspunten biodiversiteit groendak
Biodiversiteit groendak vergroten? Let dan op de volgende ontwerp- en uitvoeringsaspecten:
- draagkracht van de constructie. Een biodiversiteitsdak kan al snel 150 kg/m² wegen. Laat daarom altijd de draagkracht van de dakconstructie door een constructeur vaststellen.
- dakbedekking. Is de dakbedekking waarop het groendak wordt aangebracht volledig verkleefd en wortelvast? Zo niet, neem dan een wortelwerende folie mee in de opbouw.
- de aanwezigheid van nestplaatsen. Hierbij kun je denken aan bijenhotels, stapels hout of riet waarin bijen kunnen broeden, maar ook zandhopen hebben een positief effect.
- de aanwezigheid van voedsel. Dit gaat niet alleen over de aanwezigheid van planten en vocht, maar ook over een voedselrijke bodem.
- het type planten en de bloeitijd. Welke planten lokaal geschikt zijn, hangt af van het type bijen, vlinders en zweefvliegen.
- de aanwezigheid van vocht. Zonder vocht kunnen planten niet optimaal ontwikkelen en is er ook geen vocht aanwezig voor de dieren.
- onderhoud. Ook een biodiversiteitsdak heeft onderhoud nodig. Houd in je ontwerp rekening met voorzieningen waardoor dit veilig kan gebeuren.

Wat zijn de kosten van een biodivers groendak?
De kosten van een biodiversiteitsdak hangen af van alle elementen in de dakopbouw. Daarbij moet je denken aan het soort nestplaatsen, de dikte van de substraatlaag en de wijze waarop de vochthuishouding wordt geregeld. Op basis van de lokale biodiversiteitsambitie van het project stellen wij het meest geschikte ZinCo-systeem samen. Hierbij rekening houdend met draagkracht, budget en ontwerp.
Waar vind je een ZinCo biodiversiteitsdak
Het langste biodiversiteitsdak van Nederland ligt in Rotterdam op woningcomplex de Peperclip. Op dit dak vind je poelen, vegetatie die het lokale bijen- en vlinderbestand ondersteunen en boomstammen voor beschutting en nestplaatsen.
Download onze Whitepaper
Ben je geïnteresseerd in het creëren van een groene oase in stedelijke omgevingen? Onze whitepaper biedt waardevolle informatie en praktische tips voor het integreren van klimaatdaken in architectonische en landschapsontwerpen.
Wacht niet langer en ontdek hoe je van betonnen jungle naar groene oase komt, met het dakenlandschap als accelerator. Download nu de whitepaper van ZinCo en zet de eerste stap naar een groenere, gezondere en meer duurzame stedelijke omgeving.
ZinCo maakt daken met impact
Voor ieder project bieden wij een passend systeem. En wat ons daarin onderscheidt, is dat we systemen leveren die écht een verschil maken voor de leefomgeving. Onze daken zijn door en door groen. Esthetisch, organisatorisch en uitvoeringstechnisch. Aantoonbaar duurzame daken herken je aan het EPD-certificaat. Maakt jouw project op het dak ook het verschil? Wij brengen je op de hoogte van alle mogelijkheden.

Biodiversiteitsdak

Biodiversiteit groendak

Bijen en vlinderdak

Groendak bijen en vlinders