Waterretentie

U bent hier: Home > ZinCo‘s kennisbank > Waterretentie: het verschil tussen passieve en actieve retentie

Waterretentie: wat is het verschil tussen passieve en actieve retentie?

Februari 2022 werd ons land geteisterd door drie stormen genaamd Dudley, Eunice en Franklin. En wie zich op straat durfde te wagen zag niet alleen af en toe een dakpan naar beneden vallen, maar ook heel veel water op straat. Onze riolering is niet gedimensioneerd op deze hoeveelheden hemelwater. En hoewel zo´n drieling storm zeldzaam is, vallen steeds vaker hevige regenbuien. Daarom roepen gemeenten op om hemelwater zoveel mogelijk op eigen terrein vast te houden en vertraagd af te voeren.

Oneindig veel mogelijkheden waterretentie

Waterretentie op eigen terrein kun je op verschillende manieren realiseren. Denk maar aan een regenton, minder verharding in je tuin of regenwater vertraagd afvoeren via een daksysteem. En laat dat laatste nu net onze expertise zijn! De mogelijkheden voor inrichting van het dak zijn eindeloos, maar we kunnen voor de afvoer van regenwater van het dak wel een tweedeling maken in passieve en actieve waterretentie.

Wat is passieve waterretentie

Heel veel blauwe daken zijn passieve daksystemen. Dit houdt in dat het regenwater wordt verzameld in de bergingsruimte van je daksysteem en dat dit vervolgens met een vast debiet tot afstroming komt. Je kunt zelf de omvang en de ledigingstijd van de waterretentie bepalen door de run-off control in het daksysteem. Hiermee ondersteun je het beleid van gemeenten om hemelwater op eigen terrein vertraagd af te voeren. En als je voldoende ruimte houdt in de instellingen van de run-off control is je systeem ook uitgerust voor verwachte toekomstige bui-intensiteiten.

Combinatie groendak

Een nadeel van het passieve systeem is de korte verblijftijd van het water op het dak. Omdat water met een vast debiet afstroomt, zijn de omstandigheden voor het irrigeren van een groendak niet geschikt. Planten hebben simpelweg meer tijd én geschikte temperaturen nodig om dit water, door verdamping, op te nemen. Daarom is een irrigatie boven de substraatlaag noodzakelijk als je passieve waterretentie combineert met een groendak.

Retentie

Wat is actieve waterretentie

Een systeem dat beter tegemoet komt aan de waterbehoefte van planten en waarmee je controle hebt over de afstroming is actieve waterretentie. Ons systeem heet ‘meteo active’. Dit watermanagementsysteem ‘meteo active’ beslist op basis van voorgeprogrammeerde ‘als dit, dan dat’ uitgangspunten of het water op het dak blijft staan en wanneer het moet afstromen. Bijvoorbeeld als er een intense regenbui wordt verwacht en het systeem nog 80% gevuld is, of als er vorst voorspeld wordt.

Optimaal watermanagementsysteem

Het systeem vertaalt actuele meteo informatie in besluiten om het watermanagementsysteem zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Daarbij kijkt Meteo Active 24 uur vooruit, maar beslist zo kort mogelijk voor een voorspelde bui wat het systeem moet doen. De Meteo Active is speciaal ontworpen dat je controle hebt over het debiet. Doordat de actieve waterretentie water zo lang mogelijk vasthoudt is er meestal water beschikbaar voor irrigatie en verdamping. En daardoor draagt het systeem ook bij aan verkoeling tijdens periodes van hittestress.

Welk systeem is geschikt voor mijn project?

Een goed ontworpen daksysteem kan meerdere doelen dienen. Of dat is omdat je de piekafvoer naar de riolering wilt verlagen, wilt bijdragen aan de hittestressproblematiek of water wilt hergebruiken. Ieder systeem kent zijn voor- en nadelen en daarom is het essentieel om te bekijken waarom je een daksysteem wilt aanleggen.

Hulp nodig bij de keuze voor je waterretentie-systeem? Wij staan voor je klaar.

Plaatsen Meteo Active op De Doelen

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager Nederland
Sjoerd Vermeulen
Telefoon: +31 (0) 12459982
E-mail: svermeulen@zinco.nl

Account Manager Benelux ZinCo
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be