ZinCo sedum op schuin dak

Sedum op schuin dak van 25° tot 40°

U bent hier: Home > Hellende daken > Sedum op schuin dak van 25° tot 40°

Nederland vergrijst, maar op het dak! Want daar zien we steeds vaker groen. Ook sedum op schuin dak wint aan populariteit. En hoewel ieder type dak in theorie een groendak kan zijn, zijn er wel een paar aandachtspunten bij de aanleg van groen op zo'n steil hellend dak.

Afschuiving & waterbuffering

Water gaat van boven naar beneden, net als het sedumdak als je dit onvoldoende opbouwt. En dat zijn de twee grootste uitdagingen bij de realisatie van groen op een schuin dak.

Voor sterk hellende daken, de groendaken tussen 25° en 40°, werkt het georaster als drainagesysteem en als anti-afschuifvoorziening voor het substraat. Een extra dikke beschermmat zorgt er bovendien voor dat water wordt vastgehouden, zodat de vegetatie ook in droge periodes voldoende vocht ter beschikking hebben.

Naast deze uitdagingen is een extra dikke laag substraat nodig om sedum, bij deze instralingshoek van de zon, optimaal te laten groeien. Hoe dat precies zit lees je in deze blog.

Sedum op schuin dak

De grote hellingshoek maakt sedum op een schuin dak interessant voor redenen als hogere esthetische waarde of bijdragen aan de lokale biodiversiteit. En niet zozeer als verblijfsdak, want deze hellingshoek maakt het dak daar eigenlijk ongeschikt voor.

Sedumtapijt op het dak

Bij daken steiler dan 25 graden werken we met voorgekweekte sedummatten. Dit is uitvoeringstechnisch nodig bij deze hellingshoek en bovendien voorkomen vegetatiematten winderosie en uitspoeling van substraat bij hevige regenbuien.

Onderhoud sedum op schuin dak nodig?

Ja! Want hoewel sedum relatief onderhoudsarm is, zal het toch minimaal 2x per jaar een onderhoudsbeurt nodig hebben. Houd daarom rekening met voorzieningen waardoor dit onderhoud veilig kan gebeuren.

SPECIFICATIES

Opbouwhoogte: Waterbuffering:
(min.) 120 mm (min.) 64 l/m²
Waterverzadigd gewicht: Helling:
(min.) 165 kg/m² 25° - 40°
schematische opbouw sedum op schuin

Systeemopbouw

Rekening houdend met de aandachtspunten voor het aanleggen van sedum op een schuin dak ziet de opbouw er van top tot dak zo uit:

  1. Beplanting - Voorgekweekte vegetatiemat
  2. Substraat Lavendelweide LICHT
  3. Georaster-element
  4. Scheidings- en beschermmat WSM 150
  5. Dakconstructie (wortelvast)

Sedumdak detail in dwg nodig voor de ontwerpdocumenten? Of direct de opbouw groendak goed in een bestek zetten? Download via de button in de kantlijn een volledig set met specificaties, tekeningen en bestektekst groendak.

Hellend dak

Technische handleiding

Hellende daken

Aandachtspunten sedum op schuin dak

Hellend sedumdak ontwerpen? Let dan op de volgende ontwerp- en uitvoeringsaspecten:

  • waterhuishouding. De benodigde waterbuffer hangt af van de hellingshoek van het dak.
  • afschuifvoorzieningen. Zowel in de systeemopbouw als op het dak moet je rekening houden met afschuifvoorzieningen. De eerste zorgt ervoor dat de dakinrichting in stand blijft, de twee zorgt ervoor dat het groendak niet van het dak afschuift.
  • uitbreekrisico. Wordt de duwende kracht van nok naar goot te groot, dan kan het groendak uitbreken. Plaats dan steunbalken om dit te voorkomen.
  • draagkracht van de constructie. Een schuin sedumdak kan al snel 100 kg/m² wegen. Laat daarom altijd de draagkracht van de dakconstructie door een constructeur vaststellen.
  • dakbedekking. Is de dakbedekking waarop het groendak wordt aangebracht volledig verkleefd en wortelvast? Zo niet, neem dan een wortelwerende folie mee in de opbouw.
  • onderhoud. Ook een sedumdak heeft onderhoud nodig. Houd in je ontwerp rekening met voorzieningen waardoor dit veilig kan gebeuren.

Wat kost groen op een sterk hellend groendak?

Hoe steiler het dak, hoe hoger de kosten per vierkante meter. Dit heeft te maken met de benodigde substraatdikte en afschuifvoorzieningen voor optimale plantengroei. Op basis van de duurzaamheidsambitie van het project stellen wij het meest geschikte ZinCo-systeem samen. Hierbij rekening houdend met draagkracht, budget en ontwerp.

Waar vind je een schuin ZinCo sedumdak?

Overal in de Benelux. Google maar eens op het groendak van de Rijksuniversiteit Groningen. Op het centrum voor Levenswetenschappen ligt ruim 7.000 m² sedum op schuin dak en daar vind je ook nog eens een hellend grasdak van 400 m².

ZinCo maakt daken met impact

Voor ieder project bieden wij een passend systeem. En wat ons daarin onderscheidt, is dat we systemen leveren die écht een verschil maken voor de leefomgeving. Onze daken zijn door en door groen. Esthetisch, organisatorisch en uitvoeringstechnisch. Aantoonbaar duurzame daken herken je aan het EPD-certificaat. Maakt jouw project op het dak ook het verschil? Wij brengen je op de hoogte van alle mogelijkheden.

Steil hellend groendak gras

Steil hellend groendak gras

Georaster sedum op schuin dak

Georaster sedum op schuin dak

Steil groendak Oude Wetering

Steil groendak Oude Wetering

Sedum op schuin dak Rijksuniversiteit Groningen

Sedum op schuin dak Rijksuniversiteit Groningen

Hellend groendak Amsterdam Botteskerkpad

Hellend groendak Amsterdam Botteskerkpad

Previous Next