ZinCo Lichtgewicht sedumdak

Lichtgewicht sedumdak

U bent hier: Home > Extensieve daken > Lichtgewicht sedumdak

Een lichtgewicht sedumdak is een extensief groendak met een basis diversiteit aan planten en groeihoogtes. Dit lichtgewicht groendaksysteem dankt zijn luchtigheid aan het speciaal ontwikkelde extensief lichtgewicht substraat. Qua uitstraling is het dak gelijk aan een normaal sedumdak, met gele, rode en witte bloemen kleuren in het bloeiseizoen en een waaier van groentinten buiten het bloeiseizoen. Richting de herfst kleurt het sedumtapijt in prachtig rode tinten.

Lichtgewicht sedumdak aanleggen

Net als bij het ZinCo sedumdak zijn er verschillende manieren waarop het sedumdak kan worden aangelegd. Je kunt hierbij kiezen uit sprossen of plugplanten. Bij de plugplanten is het ook mogelijk om de sedums uit te breiden met anjer- en grassoorten.

Waarom een licht sedumdak?

Je kiest voor een lichtgewicht groendak systeem als de dakconstructie niet draagkrachtig genoeg is om een ‘‘normaal’ groendak toe te passen. Het lichtgewicht sedumdak van ZinCo biedt voor al deze daken toch de kans om een kleurrijk sedumtapijt te realiseren.

SPECIFICATIES

Opbouwhoogte: Waterbuffering:
mm l/m²
Waterverzadigd gewicht: Helling:
kg/m² °
Schematische opbouw lichtgewicht sedumdak

Systeemopbouw

Rekening houdend met de aandachtspunten voor het aanleggen van een sedumdak ziet de opbouw van een ZinCo lichtgewicht sedumdak er van top tot dak zo uit:

  1. Beplanting - plugplanten of sprossen (sedumstekken)
  2. Zinco Extensief LICHT substraat
  3. Zinco Fixodrain XD 20
  4. ZinCo Wortelwerende folie WSF 40 (indien dakbedekking niet wortelvast)
  5. Dakconstructie (wortelvast)

Groendak detail in .DWG nodig voor de ontwerpdocumenten? Of direct de opbouw van het lichtgewicht sedumdak goed in een bestek zetten? Download via de button in de kantlijn een volledige set met specificaties, tekeningen en bestektekst groendak.

Sedumdak

Technische handleiding

Extensieve daken

Aandachtspunten sedumdak aanleggen

Lichtgewicht sedumdak ontwerpen of aanleggen? Let dan op de volgende ontwerp- en uitvoeringsaspecten:

  • voedingsbodem. Sedum kan lang zonder water, maar heeft wel voedingsstoffen nodig om te blijven leven. Geeft dit groendak daarom een voedingsrijke bodem, waar het goed op kan teren.
  • draagkracht van de constructie. Ondanks het lichtgewicht substraat moet je toch rekenen op een gewicht van ca. 60 kg/m². Laat daarom altijd de draagkracht van de dakconstructie door een constructeur vaststellen
  • de dakdetails. Is de opstandhoogte boven watervoerende laag minimaal 12 cm?
  • dakbedekking. Is de dakbedekking waarop het groendak wordt aangebracht volledig verkleefd en wortelvast? Zo niet, neem dan een wortelwerende folie mee in de opbouw.
  • onderhoud. Ook een sedumdak heeft onderhoud nodig. Sedum is beloopbaar, maar wel met de nodige voorzichtigheid. Zorg er daarom voor dat onderhoud op een veilige manier kan gebeuren: voor de planten en voor de hovenier.

Wat kost een lichtgewicht sedumdak?

De kosten van een lichtgewicht sedumdak zitten in de manier van aanleg. En uiteraard speelt het substraat een grote rol. Heeft je dak voldoende draagkracht kies dan voor een regulier sedumdak, dat kan de kosten enigszins drukken. Op basis van de duurzaamheidsambitie van het project stellen wij het meest geschikte ZinCo-systeem samen. Hierbij rekening houdend met draagkracht, budget en ontwerp.

Waar vind je een ZinCo sedum lichtgewicht dak

Wie wel eens op Schiphol komt heeft de kans om een lichtgewicht sedumdak van ZinCo te bezoeken. Het Hilton hotel op Schiphol Airport heeft namelijk een prachtige daktuin op het dak! Maar ook op andere plekken in de Benelux passen we lichtgewicht sedum toe. Je vindt enkele foto‘s onderaan deze pagina.

ZinCo maakt daken met impact

Voor ieder project bieden wij een passend systeem. En wat ons daarin onderscheidt, is dat we systemen leveren die écht een verschil maken voor de leefomgeving. Onze daken zijn door en door groen. Esthetisch, organisatorisch en uitvoeringstechnisch. Deze duurzame daken herken je aan het EPD-certificaat. En bovendien bestaan onze substraten voor minimaal 80% uit gerecyclede materialen. Maakt jouw project op het dak ook het verschil? Wij brengen je op de hoogte van alle mogelijkheden.

Lichtgewicht Sedumdak Hilton

Hilton Schiphol

Lichtgewicht Sedumtapijt

Sedumtapijt

Sedum lichtgewicht - multitops

Sedumtapijt (Multitops)

XD 20 Drainagelaag Lichtgewicht Sedumdak

XD 20 drainagebaan

Opbouw sedumdak lichtgewicht

Fixodrain XD 20