Jonas Amsterdam - daktuin

U bent hier: Home > Projecten > Project Jonas Amsterdam: daktuin met dakstrand.

Beste gebouw van het jaar 2023: Jonas Amsterdam!

Het Jonas-project, gelegen aan de IJburgbaai in Amsterdam, heeft als tweede woongebouw in Nederland de BREEAM Outstanding-certificering behaald. Deze prestigieuze erkenning is te danken aan de hoge ambities van het bouwteam en de opdrachtgever, Amvest. Maar nog opmerkelijker is het feit dat dit baanbrekende project onlangs de “Beste Gebouw van het Jaar 2023”-award heeft gewonnen.

Grensverleggende oplossingen voor duurzame uitdagingen

De vlotte samenwerking tussen opdrachtgever Amvest, de ontwerpende en uitvoerende partijen heeft geleid tot een spectaculair, verhalend ‘woonlandschap’ met grensverleggende oplossingen voor ruimtelijke, technische en duurzame uitdagingen. “Juist nu is de verbindende kracht van architectuur van belang. Het is daarom cruciaal dat deze voorbeelden op grote schaal navolging krijgen om het Nederlandse doel van 50% circulair bouwen in 2030 te halen!”, aldus de vakjury.

Groendakopbouw

En bovenop dit appartementencomplex ligt een spectaculaire daktuin. Het groendak omvat zowel verharding als beplanting. De opbouw onder de bestrating omvat drainage-elementen van Fixodrain FX50, bestratingssplit en bestrating zelf. Om de randen en opstanden van het dak te beschermen is een randstrook beschermdoek SM-R aangebracht. Voor de beplanting zijn dezelfde drainage-elementen gebruikt, samen met een intensief substraat variërend van 200 tot 700 mm dik om voldoende wortelruimte te bieden aan een diversiteit aan vaste planten.

Jonas daktuin Amsterdam

In één keer een gesloten drainagebaan

De Fixodrain FX50 is dé drainagebaan die in 1x aangebracht kan worden en direct een gesloten drainagebaan vormt over het gehele dak. Deze baan is sterk genoeg voor verharding en bomen en heeft daarnaast een groot watervoerend vermogen om ook onder plantvakken goed dienst te doen.

Meer dan 3000 planten

Met meer dan 3000 planten, variërend van siergrassen en vaste planten tot zelfs bomen, vormt het dak een uitnodigende groene ruimte waar bewoners tot rust kunnen komen. De groendakopbouw draagt niet alleen bij aan een gezonde en fijne leefomgeving, maar bevordert zo ook de sociale interactie onder de bewoners.

En zelfs een dakstrand

Een opmerkelijk architectonisch element is de aanwezigheid van een glasdak boven het atrium, waarover water stroomt, dat het gevoel van een meanderend beekje creëert. Of zoals de architecten het omschrijven: een dakstrand.

Beste gebouw van het jaar 2023 Jonas Amsterdam

Beste gebouw van het jaar 2023

Het Jonas-project is een primeur in Nederland, waarbij het gebouw een sterke toewijding aan duurzaamheid, innovatie en het creëren van harmonieuze leefruimtes weerspiegelt. De “Beste Gebouw van het Jaar 2023”-award is een erkenning van deze inspanningen en benadrukt de bijdrage die Jonas levert aan de toekomst van duurzaam stedelijk wonen.

Download het projectblad van Jonas Amsterdam!

Meer weten over dit project? Neem contact met ons op!

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager Nederland
Sjoerd Vermeulen
Telefoon: +31 (0) 12459982
E-mail: svermeulen@zinco.nl

Account Manager Benelux ZinCo
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be