Hoe goed isoleert een groendak

U bent hier: Home > Blogs > Hoe goed isoleert een groendak?

Hoe goed isoleert een groendak?

Dat is een vraag die wij regelmatig krijgen, en waarop Google niet eenduidig antwoord geeft. Want hoe logisch het ook klinkt dat een pakket groen op je dak isolerend werkt, de wetenschap vertelt ons wat anders. Je kunt met een groendak wel een thermisch voordeel behalen, maar dat is niet hetzelfde als isoleren. Hoe zit dat en hoe goed isoleert een groendak? Je leest het in deze blog!

Rc-waarde groendak

De Rc-waarde, drukt uit hoe goed de warmteweerstand of de isolerende capaciteit van een product is. Door deze Rc-waardes bij elkaar op te tellen kun je iets zeggen over hoe goed een gebouw is geïsoleerd. Op Google vind je een Rc-waarde voor een sedumdak van 0,3. Maar deze waarde geldt alleen als je daktuin volledig droog is, en dat is een groendak niet zo vaak. In de natte situatie is de isolerende capaciteit van een groendak nul en daarmee de Rc-waarde ook.

Zwart dak versus groendak

Midzomer kan een groendak bijdragen aan de isolerende werking van je woning. Als je dakbedekking zwart bitumen is, dan warmt dit in de zon op tot wel 70 à 80 graden. En deze temperatuur probeert zich een weg naar binnen te dringen. Je dakisolatie moet in dat geval best wat weerstand bieden om de temperatuur in je woning aangenaam te houden.

Heb je een daktuin op dat dak liggen, dan wordt dit pakket niet warmer dan de buitentemperatuur en in de meeste gevallen een paar graden koeler. Is het buiten 25 graden, dan hoeft je dakisolatie een stuk minder weerstand te bieden aan de binnendringende warmte. Een daktuin isoleert dus niet van zichzelf, maar maakt de aanval op de temperatuur binnen kleiner. En dat betekent dat een groendak wel een thermisch voordeel levert ten opzichte van een EPDM-dak.

Nattigheid funest voor isolatie groendak

De vochtigheidsgraad doet de isolerende werking van een daktuin teniet, maar het levert wel andere voordelen op. Want zodra er water beschikbaar is in de daktuin, dan zal dit water via de beplanting gaan verdampen. En verdamping zorgt juist voor verkoeling van de omgeving en daardoor een prettigere leefomgeving in hartje zomer. In de winter zal water minder snel verdampen en zorgt een nat groendak juist voor een extra koude belasting op de isolatie.

Isolatie groendak

Dus, hoe goed isoleert een groendak?

Het korte antwoord is: niet. Een groendak leg je niet aan voor zijn isolerende eigenschappen. Het thermische voordeel van een groendak is mooi meegenomen, maar de kracht van het groendak ligt in hele andere eigenschappen. Zoals het vertragen van de hemelwaterafvoer, het binden van fijnstof, het bijdragen aan de biodiversiteit en het verminderen van hittestress. Bovendien is uitzicht op een mooie daktuin een stuk prettiger dan een lap zwart bitumen. En daarmee zijn groendaken niet alleen gunstiger voor het leefklimaat, maar ook esthetisch waardevol.

Welk doel dient het groendak ik jouw project? Zinco denkt graag met je mee hoe je het beste uit je groendak haalt. Stuur ons team direct een berichtje!

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager Nederland
Sjoerd Vermeulen
Telefoon: +31 (0) 12459982
E-mail: svermeulen@zinco.nl

Accountmanager België/Luxemburg
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be