Zonnepanelen en groen

U bent hier: Home > Blogs > Zonnepanelen en groen

Het bewijs is geleverd: zonnepanelen op groendaken hebben hoger rendement!

Goed nieuws voor de dakenwereld! Uit recent onderzoek van de University of Technology in Sydney blijkt namelijk dat zonnepanelen op groendaken meer stroom opleveren dan zonnepanelen op kale daken. Wil je meer rendement? Integreer dan groen met zonnepanelen!

Efficiënter werkende zonnepanelen

De onderzoekers plaatsten dezelfde soort zonnepanelen op daken van twee kantoorgebouwen in Sydney, waarbij de ene op een kaal dak lag en de andere op een groendak. Na acht maanden onderzoek bleek dat de panelen op het groene dak maar liefst 9,5 megawattuur (MWh) meer aan groene stroom opwekten dan de panelen op het kale dak. Hoe dat komt? Door het groendak blijft het overdag koeler dan een kaal dak, waardoor de zonnepanelen niet oververhit raken en efficiënter werken.

En dat is niet het enige voordeel van een groendak met zonnepanelen. Door planten op het dak wordt namelijk extra waterdamp in de lucht gebracht, wat zorgt voor extra koeling van de zonnecellen. Dit maakt de zonnepanelen - vooral bij hoge temperaturen - nog efficiënter. Bovendien zorgen de schaduw van de panelen en de planten voor een koelere binnen-omgeving van het gebouw, waardoor je in warme gebieden minder vaak de airco aan hoeft te zet.

Toename in biodiversiteit

Maar dat is niet alles. Het groendak bleek namelijk ook een 9x zoveel insectensoorten en 4x zoveel vogelsoorten aan te trekken dan de good old zwarte daken met zonnepanelen. En daarmee draagt dit groendak bij aan een betere biodiversiteit. En alsof dat nog niet genoeg is, zorgt een groendak ook nog eens voor minder luchtverontreiniging en beter regenwaterbeheer. Kortom: groendaken met zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de biodiversiteit en de gezondheid van ons allemaal.

Al met al is groene infrastructuur misschien wel het gemakkelijkste en meest efficiënte initiatief dat we kunnen nemen om onze steden te helpen verduurzamen. Dat wisten wij al, maar ook de onderzoekers van deze studie concluderen dit. Hoe doe je dit nu goed? Lees eens onze blog over het integreren van zonnepanelen en groen.

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager Nederland
Sjoerd Vermeulen
Telefoon: +31 (0) 12459982
E-mail: svermeulen@zinco.nl

Accountmanager België/Luxemburg
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be