Dit zijn ZinCo‘ multifunctionele daken

U bent hier: Home > ZinCo‘s kennisbank > Dit zijn ZinCo‘s multifunctionele daken!

Een dak is al snel multifunctioneel.

Een dak is al snel multifunctioneel. Want ieder dak kent de functies “water buiten houden” en “warmte binnen houden”. Maar een écht multifunctioneel dak in onze sector verwijst meestal naar daken met een gebruiksfunctie: rode daken. Naast rood kennen we ook nog blauw, geel en groen in de dakenbranche. Wat houdt het in? En wat zijn dan multifunctionele daken? Je leest het in deze blog.

Wat zijn rode daken?

Rode daken zijn daken met een gebruiksruimte, zoals terrassen, sportvelden en zelfs moestuinen. Met rode daken vergroot je de leefbaarheid van steden door extra buitenruimte te creëren waar mensen kunnen ontspannen, elkaar ontmoeten, of zelfs hun eigen voedsel kunnen verbouwen. Deze daken kunnen een belangrijke rol spelen in de bevordering van sociale cohesie en welzijn in stedelijke gebieden.

Wat zijn blauwe daken?

Blauwe daken leveren een bijdrage aan waterbeheer in steden. Ze zijn ontworpen om regenwater op te vangen en tijdelijk op te slaan, waardoor deze systemen de druk op rioleringssystemen tijdens zware regenval verminderen. Dit water kan bovendien worden hergebruikt voor irrigatie of bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. En met REGENERGIE kunnen we zelfs iedere druppel benutten voor het verwarmen en koelen van gebouwen én voldoende water opslaan voor sprinklersystemen.

Wat zijn gele daken?

Kent een dak een gele component? Dan wordt het dak benut voor het opwekken van energie. Meestal gebeurt dit met zonnepanelen, maar ook andere vormen van duurzame energiewinning zijn mogelijk. Wist jij al dat het integreren van groen met zonnepanelen zorgt voor hoger rendement van de zonnepanelen? Hoe dan ook, deze daken leveren een aanzienlijke bijdrage aan de energietransitie.

Wat zijn groendaken?

Groene daken of groendaken? Wij gebruiken de term “groendaken”, omdat dit door en door duurzame daken zijn, zowel in proces en aanleg als in uitstraling en toegevoegde waarde. Groene daken zijn namelijk niet per definitie duurzaam. Voor het oog lijkt een dak bedekt met een vorm van vegetatie wel groen, maar de bijdrage van een groen dak aan de lokale natuur kan nihil zijn. En dat zit ‘m dan vooral in de opbouw van zo‘n groendak.

Een groendak brengt de natuur terug naar de stad, vermindert hitte-eilandeffecten en verbetert de luchtkwaliteit. Deze daken zijn beplant met vegetatie, variërend van grassen en kruiden tot struiken en kleine bomen.

In het algemeen is de aanwezigheid van vocht de sleutel tot een echt groen groendak. Zodra er geen vocht meer aanwezig is, wordt een groendak ook warm en verdampt het niet meer. Verdamping is de sleutel tot verkoeling. In combinatie met blauwe componenten is een groendak nog groener te maken.

Dit zijn multifunctionele daken?

In de branche spreken we over rode daken, maar in de praktijk is dit meestal een combinatie met een andere kleur: groen, geel of blauw. Niet alleen hun individuele bijdrage aan duurzaamheid en leefbaarheid maakt deze vier kleuren bijzonder, maar vooral hun gecombineerde potentieel. Een dak kan bijvoorbeeld tegelijkertijd groen en blauw zijn, waarbij de vegetatie het regenwater gebruikt dat door het blauwe dak wordt opgevangen. Of het kan rood en geel zijn, waarbij een terras wordt omgeven door zonnepanelen die elektriciteit leveren voor de verlichting en andere voorzieningen.

Blank canvas

Waar de herinrichting van de openbare ruimte op maaiveld niveau vaak wordt beperkt door omliggende systemen en functies, zijn daken een blank canvas. Daardoor zijn multifunctionele daken aanpasbaar aan de specifieke behoeften en mogelijkheden van elk gebouw. In de context van klimaatverandering, verstedelijking en de dringende behoefte aan duurzame ontwikkeling, bieden multifunctionele daken mogelijkheden om de veerkracht van steden, onze leefomgeving, aangenamer en duurzamer te maken.

Functies voor duurzame leefomgeving

Multifunctionele daken kunnen de biodiversiteit vergroten, de lucht- en waterkwaliteit verbeteren, de zelfvoorziening in energie en voedsel bevorderen, en bijdragen aan meer sociale cohesie in onze steden.

Dit zijn ZinCo‘s multifunctionele daken!

Lidl in Huizen

Het parkeerterrein van de Lidl in Huizen oogt als een normale parkeerplaats, omlijnd met bloemrijke perken. Alleen lokale inwoners weten dat dit parkeerterrein bovenop een garage is gerealiseerd. Zo zijn op deze parkeergarage de kleuren rood en groen gecombineerd tot een multifunctioneel dak.

Rood dak Lidl Huizen
De Doelen in Rotterdam

Op het concertgebouw De Doelen in Rotterdam zijn de functies groen, rood en blauw verweven tot een prachtige daktuin. Onder de zichtbare tuin is ruimte voor waterberging van zo‘n 2000 badkuipen, waardoor het dak 1,5 dag aan zware neerslag kan bergen. Download hier het projectblad.

Daktuin Rotterdam de Doelen
Snellius in Leiden

Met een groen geel dak op het Snellius gebouw kiest Leiden University voor maximaal inzetten op duurzame energie, zonder in te leveren op een verbetering van de biodiversiteit. En daarmee is dit project zowel uniek in omvang, als in uitvoering. Door groen en solar te integreren kun je beide doelstellingen maximaliseren. Het groen gele dak is met 2800m² groen en maar liefst 590 zonnepanelen de grootste in zijn soort van de Benelux.

Solar groendak Leiden

Multifunctionele daken realiseren

Om het volledige potentieel van multifunctionele daken te realiseren, is het noodzakelijk dat stadsplanners, architecten, aannemers en hoveniers nauw samenwerken. Op die manier is geborgd dat in ieder projectfase het maximale uit het dak wordt gehaald, zonder in te boeten op duurzaamheid, biodiversiteit, energiewinning, waterbesparing of sociale cohesie.

En hoewel in sommige projecten de draagkracht van het dak en de kosten voor versterking het initiële groendak-plan opbreken, is dit in de nabije toekomst mogelijk geen uitdaging meer. Vanuit het Nationaal Dakenplan pleit de voorzitter om in nieuwbouw de eisen aan het dak gelijk te trekken met de eisen aan de verdiepingsvloer. Als dit van kracht wordt, dan heeft echt ieder dak de potentie om een multifunctioneel dak te worden.

Meer kennis opdoen van multifunctionele daken? Wij delen graag onze kennis, zodat we samen sneller verduurzamen? Neem contact op met ZinCo.

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager Nederland
Sjoerd Vermeulen
Telefoon: +31 (0) 12459982
E-mail: svermeulen@zinco.nl

Account Manager Benelux ZinCo
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be