Multifunctioneel dak

U bent hier: Home > Blogs > Zijn rode daken multifunctionele daken?

Zijn rode daken multifunctionele daken?

Hoewel groendaken winnen met hun naamsbekendheid, zijn de meeste daken die we bij ZinCo maken toch wel rode daken. Ook wel bekend als gebruiksdaken. Rode daken zijn daken waarbij een gebruiksfunctie is gecombineerd met groen, hierbij kun je denken aan parkeren, sport, sociale functies en (moes)tuinieren. Wat is er zo bijzonder aan rode multifunctionele daken? Je leest het in deze blog.

Zoekt en gij zult vinden

Als je denkt aan een daktuin, dan zie je al snel een hoog gebouw met groen en een paar bankjes voor je. Een plek waar je komt als je er woont, werkt of deze bewust bezoekt, maar die de gemiddelde passant nooit zal zien. Zo realiseerden we de prachtige daktuin op het museum Booijmans van Beuningen en het moestuindak op het voormalige V&D-kantoor aan het Rokin in Amsterdam. Allebei een verrijking voor de omgeving, maar alleen te bewonderen als je hier echt iets te zoeken hebt.

Zuidpark Amsterdam

Multifunctionele daken voor het grote publiek

Gelukkig liggen de daktuinen in hoog verstedelijkt gebied inmiddels ook binnen bereik van de doorsnee voorbijganger. Hier kun je best verrast worden door daktuinen. Want in een gemiddeld stadscentrum en nieuwbouwwijk moeten namelijk zoveel functies worden gecombineerd dat bijna de hele openbare ruimte uit één groot rood dak bestaat. En deze functies zijn zo op elkaar afgestemd dat gebruikers vaak niet eens merken dat ze op een dak staan. Alleen het geoefende oog of de bewuste medemens kan hier het verschil zien.

Kenmerken rood dak

Rode daken kenmerken zich niet alleen door de combinatie van gebruiksfuncties met groen op een dak, maar meestal ook door de grote omvang. Grote daken lenen zich uitstekend voor multifunctioneel gebruik, zoals een voetbalveld, een plek om lezingen te houden of een mooie daktuin op de parkeergarage. Multifunctionele daken zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het stedelijk landschap, maar de beoogde functie blijft een belangrijk aandachtspunt bij de aanleg.

Veranderlijk gewicht multifunctionele daken

In tegenstelling tot een blauw, geel of groendak is de belasting van een rood dak zeer veranderlijk. Een dak waar je lezingen organiseert, wordt eens in de zoveel tijd flink belast. En een voetbalveld zal bijvoorbeeld heel veel water nodig hebben en dat betekent, naast de veranderlijke belasting door 22 spelers of 100 man met publiek, ook een enorme statische belasting op je dak. Een parkeerfunctie behoeft juist aandacht voor de invloed van de krachten die remmen, optrekken en draaien op de constructie hebben. Een slecht doordacht ontwerp en dito berekening kunnen leiden tot permanente beschadiging van je dak(tuin).

Zijn rode daken multifunctionele daken?

Multifunctionele daken worden vaak gedefinieerd door de verschillende kleuren daken: rood, groen, geel en blauw. Maar rode daken met al hun functies in één dak is toch wel het meest multifunctionele dak dat wij kennen.

Ligt je project in hoog verstedelijkt gebied? Of staat multifunctionele openbare ruimte hoog op de agenda, kijk dan eens bij onze projecten. Wil je meer weten over de mogelijkheden, constructies of advies over een bepaald type oplossing? Ons team denkt graag met je mee. Stuur ons daarvoor direct een bericht.

Multifunctioneel dak

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager België/Luxemburg
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be