blauw dak

U bent hier: Home > ZinCo‘s kennisbank > Wat is een blauw dak?

Wat is een blauw dak?

Ieder groendak is een blauw dak, maar niet ieder blauw dak is een groendak. Blauwe daken zijn ook wel bekend onder de noemer groen-blauwe daken. Dit begrip dekt dus niet volledig de lading, en daardoor kan het onduidelijk zijn welk soort dak jouw projectdoelen kan realiseren. Wat is een blauw dak dan precies? Je leest het in deze blog.

Verschil groen of blauw dak

Het verschil tussen een groen of blauw dak wordt gemaakt in de hoeveelheid water die door het daksysteem vertraagd wordt afgevoerd én het mechanisme waarmee dit wordt gerealiseerd. Een eenvoudig groendak kan al 30L water per mm² verwerken en dit water komt weer vrij door verdamping óf doordat de vegetatie dit verbruikt. Bij een groendak geldt het principe: vol is vol. Eenmaal verzadigd heeft het dak geen waterbufferende functie meer en bij een nieuwe regenbui stroomt water daardoor direct af. Een blauw dak kan veel meer water vasthouden, minimaal 60L water per m² én kan water actief of passief laten afstromen.

Retentie

Passieve of actieve retentie

Als de badkuip na een flinke regenbui is gevuld kun je deze op twee manieren legen. Op passieve wijze stroomt de kuip leeg met een instelbaar constant debiet en het restant verdampt of wordt gebruikt door de beplanting. Dat laatste kan via een run-off control. Een andere methode is actieve retentie op basis van de weersvoorspelling. Stel dat de badkuip voor 75% gevuld is en er wordt een flinke stortbui voorspeld, dan kun je het systeem zoveel legen als nodig is om de stortbui op te vangen. Bij Zinco noemen wij dit systeem Meteo Active.

Toepassing blauw dak

Onze volledig verharde leefomgeving zorgt bij regenval voor grote belasting van de riolering. Een blauw dak kan met zijn grote retentiecapaciteit water vasthouden en dit vertraagd afvoeren. Hoe meer vertraagde afvoeren, hoe kleiner de kans op overbelasting van het rioolstelsel. En daardoor draagt een blauw dak actief bij aan droge voeten op straat. Het systeem laat zich eenvoudig combineren met groen, geel of rood dak-componenten.

Maar het watersysteem is zelfs breder toepasbaar dan alleen daken, want ook door toepassing onder maaiveldniveau kun je hiermee tijdelijke waterberging realiseren. En bovendien zou je het daksysteem zelfs kunnen inzetten voor het doorspoelen van de toiletten. Daar is regenwater schoon genoeg voor en het bespaart kosten en energie voor de drinkwaterzuivering.

Opbouw blauw dak

Een blauw dak kent veel voordelen, maar het vraagt wel extra aandacht voor een geschikte dakconstructie. Verzadigd kan een blauw dak namelijk al snel 150 kg/m² wegen. De opbouw van een blauw dak van dak naar top is als volgt:

  1. Dakconstructie (wortelvast en zonder afschot)
  2. (Waterhoudende) beschermmat
  3. Retentie-element (RS 60 of RSX-krat)
  4. Systeemfilter PV
  5. Substraat
  6. Toplaag naar wens: beplanting, verharding, zonnepanelen

Conclusie wat is een blauw dak

Met een blauw dak draag je bij aan het waterbeheer in de leefomgeving. Dit is een vereiste in steeds meer projecten. Meer weten over de opbouw, toepassing of haalbaarheid van een blauw dak in jouw project? Stuur ons team direct én vrijblijvend een bericht.

RSX100

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager Nederland
Sjoerd Vermeulen
Telefoon: +31 (0) 12459982
E-mail: svermeulen@zinco.nl

Account Manager Benelux ZinCo
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be