Groendak

U bent hier: Home > Blogs > Wat is een geel dak of solardak?

Wat is een geel dak of solardak?

Solardaken schieten als paddestoelen uit de grond. Van nieuwbouwwijk tot verduurzaming van bedrijfspanden: zonnepanelen sieren ieder dakoppervlak. Bouwend Nederland kan niet meer om zonnepanelen heen. Want naast nieuwbouwprojecten (sinds 2021) schrijft Nederlandse regelgeving per 1 februari 2022 ook voor, dat opwekking van hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatieprojecten een vereiste is. Maar wat houdt een geel dak of solardak in?

Solardak

Een geel dak is een dak waarop duurzame energie wordt opgewekt. In theorie zou je alle hernieuwbare energiebronnen, wind, water en zon op je dak kunnen integreren. Maar de meest benutte bron van energie op daken is vooralsnog de zon.

Hitte versus rendement

Hoe heter hoe beter? Die vlieger gaat niet op. Hoewel je zou verwachten dat een zonnepaneel op hete zomerdagen de meeste energie opwekt, is het tegendeel waar. Zonnepanelen hebben een negatieve temperatuurcoëfficiënt voor vermogen. Kortgezegd betekent dit dat hogere temperaturen nadelig zijn voor de energieopbrengst. In de zomer kan de temperatuur van een zonnepaneel al snel oplopen tot 65 graden, waarbij de energie-opbrengst zo´n 20% lager uitvalt dan op een koelere lentedag dag.

Stadskantoor Helmond

Solar groendak zorgt voor hoger rendement

De plaatsing van de panelen op een donkere ondergrond, zoals een zwart bitumen dak versterkt dit effect, want zo´n dak kan op warme dagen zomaar 80 graden aantikken! Verkoeling van de panelen brengt de temperatuur omlaag, en dit kan het opbrengstverlies reduceren. Een groendak in combinatie met een solardak zorgt voor 4 tot 6% meer opbrengst dan een solardak zonder integratie van groen. Je moet daarbij wel rekening houden met de volgende punten:

#1 Uitvoeren als één systeem

We komen in de praktijk vaak veel groene solardaken tegen waarbij twee systemen naast elkaar zijn uitgevoerd. Maar een rij zonnepanelen in een omlijsting van groen, geeft niet het verkoelende effect dat de panelen nodig hebben. De panelen en het dak onder de panelen worden nog steeds zo warm als zonder groene omlijsting. Dus het rendement blijft ook net zo ‘slecht’ op een hete zomerdag.

Een solar groendak functioneert pas echt als het is uitgevoerd als één systeem. En dit betekent dat de vegetatie ook onder de zonnepanelen groeit. Het laagste punt van de zonnepanelen is hiervoor ten minste 20 tot 30 cm hoger dan het hoogste punt van het substraat. Op die manier krijgen de planten voldoende zonlicht om te groeien.

#2 Wind en belasting

Een solar groendak vereist extra aandacht in de constructieberekeningen. Hierbij gaat het om zowel de impact van het gewicht op het dak als de wind op de panelen. Het groendak werkt als ballastgewicht voor de zonnepanelen. Maar ook in droge periodes wil je voorkomen dat een rukwind de panelen van het dak blaast. Om te bepalen of de zonnepanelen voldoende ‘verankerd’ zijn door het groendak moet je in de berekening uitgaan van drooggewicht. Terwijl je voor de belasting van het dak uitgaat van een natte, verzadigde situatie.

De hogere plaatsing van de panelen boven de beplanting geeft de wind vrij spel. Dit zorgt voor extra verkoeling, maar ook voor een groter risico op te hoge stuwdruk onder de panelen, waardoor panelen los kunnen raken. Een goede windberekening door een constructeur voorkomt dat dit risico optreedt.

#3 Biodiversiteit Solardak

Niet echt iets om rekening mee te houden, tenzij hoge biodiversiteit op het dak ongewenst is, maar groendaken in combinatie met solardaken bevorderen de biodiversiteit! Door de grote variatie in zon- en schaduwrijke plekken én de variatie in vochtige en droge zones zijn deze daken aantrekkelijk voor heel veel verschillende soorten flora en fauna.

Kortom, geel & groen gecombineerd in één dak levert, bij correcte uitvoering, een betere rendement van de zonnepanelen én verhogen de biodiversiteit. Zijn biodiversiteit en energieopwekking vereist in jouw project? Stuur ons direct een bericht voor meer informatie.

SB200 systeem

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager België/Luxemburg
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be