Sedumdak aanleggen

U bent hier: Home > ZinCo‘s kennisbank > Sedumdak aanleggen? Bekijk deze 3 vormen.

Sedumdak aanleggen? Bekijk deze 3 vormen!

Voor wie kan wachten is een sedumdak aanleggen helemaal niet zo prijzig. Maar moet je project van meet af aan 30 tinten groen uitstralen, dan zijn er iets meer kosten gemoeid bij de aanleg van een sedumdak. In deze blog onderscheiden we 3 aanlegvormen, voor ieder wat wils!

Sedumdak aanleggen met sedumstekken

Je kunt heel eenvoudig een sedumdak aanleggen met sedumstekken. Dit zijn kleine stukjes sedum, ook wel bekend als sprossen, die bij het maaien van plantjes overblijven. De sedumsprossen ontkiemen na het uitstrooien vanzelf in het substraat. In Belgiƫ is dit een veel gekozen uitvoeringswijze, omdat de kosten voor de aanleg aanzienlijk worden gedrukt.

Maar je hebt wel een flinke portie geduld nodig voordat je het sedumdak in volle glorie kunt bewonderen, want het duurt gemiddeld 4 groeiseizoenen voordat het dak vol ligt met bodembedekkers. Een ander punt waar je rekening mee moet houden is de variatie in beplanting. Het kan namelijk zo zijn niet alle soorten uit de sprossenmix op het dak aanslaan, waardoor de vegetatie weinig gevarieerd kan uitpakken.

Sedumdak aanleggen ZinCo

Sedumcassettes

Verschillende partijen bieden ook sedumcassettes aan. Deze leveren wij als ZinCo niet, omdat je hiermee geen onafgebroken daktuin kunt realiseren. Qua uitvoeringsmethode bieden sedumcassettes snelheid, maar voor optimale groei, bloei en functionering van de daktuin vinden wij deze cassettes minder geschikt.

Multitops voor meer variatie

Wil je minder lang wachten en meer variatie op in de vegetatie. Kies dan voor multitops. Deze plugplantjes hebben op de kwekerij al wortel geschoten, waardoor je direct een plantje kunt inplanten. Een sedumdak aanleggen met multitops heeft het voordeel dat je meer gericht je vegetatie kunt bepalen. Via een percentageverdeling bepalen we de verhouding tussen bodembedekkers en opgaande vegetatie, zodat je een gesloten bed krijgt en een grotere diversiteit aan beplanting. Wil je echt een dak om naar te kijken, kies dan voor het Sedum Plus dak van ZinCo. In twee groeiseizoenen staat dit dak vol in bloei.

Sedumdak plugplantjes ZinCo

Vegetatiematten

Heb je weinig geduld en moet het dak daarom direct groen zijn? Bekijk dan de mogelijkheden voor een vegetatiemat. Op de kwekerij groeien sedumsprossen op een bedje van schapenhaar en kweeksubstraat in twee jaar uit tot een dichte groene mat.

Dit sedumpakket wordt geleverd op een rol en kun je daardoor direct uitrollen op je substraatlaag. Doordat dit pakket op een rol wordt geleverd, is de variatie in groen minder divers dan de aanleg van een sedumdak met multitops, maar na een jaar of 3 bestaat de mogelijkheid om meer opgaande vegetatie in de mat te planten. Hiervoor moet wel de substraatlaag dik (>8 cm) genoeg zijn.

Nog meer variatie in beplanting?

Door de verschillende manieren van aanleg is er voor ieder project een geschikt sedumdak te vinden. Deze extensieve daken zijn robuust en groen. Kun je meer gewicht kwijt, dan kun je ook meer variatie in beplanting aanbrengen. Vanaf 10 cm substraatdikte kunnen kruidachtigen goed wortelen, maar pak je het groots aan, dan heb je vrijheid in je beplantingssoorten vanaf 20 cm substraatdikt.

Sedumdak opbouw ZinCo

Sedumdak opbouw

Een sedumdak bestaat uit verschillende elementen. Gemiddeld genomen ziet een sedumdak-opbouw er van dak tot top er zo uit:

  1. Wortelvaste en verkleefde dakconstructie
  2. Drainage-element
  3. Substraat ZinCo Extensief
  4. Beplanting: vegetatiemat, plugplanten of sprossen

Hoe ziet dit eruit? Neem eens een kijkje in de Bouwconnect Bibliotheek, daar vind je 3D-modellen, tekeningen en groendak details van alle ZinCo daken.

Hulp nodig? Stuur ons team een bericht!

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager Nederland
Sjoerd Vermeulen
Telefoon: +31 (0) 12459982
E-mail: svermeulen@zinco.nl

Account Manager Benelux ZinCo
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be