Opbouw hellend groendak? Hier moet je op letten!
Als je aan een groendak denkt, dan zie je al snel een plak dak met beplanting voor je. Platte daken van parkeergarages, kantoren en appartementencomplexen zijn uitermate geschikt voor groendaken, maar wist je dat een hellend groendak ook tot de mogelijkheden behoort? De focus in het ontwerp ligt alleen net wat anders. Opbouw hellend groendak? Hier moet je op letten!
Waarom een hellend groendak?
Het oog wil ook wat. En wat is er mooier dan een weelderige aaneenschakeling van groentinten als je omhoog kijkt? Een hellend groendak springt sneller in het oog dan een groene oase op een kantoorgebouw, die alleen voor de gebruikers bereikbaar is. En net als bij platte groendaken draagt groen op een hellend dak bij aan het verbeteren van de biodiversiteit, het leefklimaat en aan de levensduur van de dakbedekking.
Schuin of hellend?
Het is goed om te beseffen dat we het bij groen op schuine daken niet alleen hebben over de standaard puntdaken, want al bij een dakhelling van 9 graden spreken we van een hellend dak. Nationale richtlijnen maken het mogelijk om groendaken te realiseren tot een hoek van 45 graden. En ZinCo installeert als dakspecialist systemen op al die hellende daken.
Opbouw hellend groendak aandachtspunten
Wil je groen op een hellend dak realiseren? Let dan op de volgende aandachtspunten.
Vegetatiekeuze
Qua beplanting is er niet veel verschil met een plat dak. Beplanting groeit wel zolang het kan wortelen er er voldoende vocht aanwezig is. In theorie kun je alle beplantingssoorten kiezen, van kruidachtigen tot gazon, maar zodra het dak steiler wordt dan 25 graden dan werken we met sedummatten. Deze vegetatiematten voorkomen winderosie en uitspoeling van substraat bij hevige regenbuien én een stuk makkelijker te verwerken op een steile helling.
Waterhuishouding groendak
Speciale aandacht bij hellende groendaken gaat uit naar de creatie van waterbuffers. Want, doordat de instralingshoek van de zon anders is, verdampt water op een hellend dak veel sneller.
Bovendien stroomt water altijd naar het laagste punt. Denk je er dus onvoldoende over na, dan staan je planten te lang droog. Om zoveel mogelijk water te bufferen op het hellende dak werken
we met een dikkere waterbufferende beschermmat, die in combinatie met het substraat voldoende water vasthouden om te voorzien in de behoefte van de plantjes.
De opbouw van een hellend dak bestaat daarom uit een dikkere laag substraat dan bij een plat dak. In de regel hanteren we op sterk hellende daken minimaal 10 cm substraatlaag, terwijl dit bij een plat groendak minimaal 6 cm is.
Afschuifvoorzieningen in de opbouw hellend groendak
Je moet een hellend groendak voldoende afsteunen, zodat het geheel niet naar beneden kan schuiven. Dat kan door de opstaande dakrand of speciale profielhouders zoals de LF300. Maar ook de systeemopbouw voorziet in allemaal kleine afschuifvoorzieningen die het substraat op z’n plek houden. Deze kleine nokjes zijn kleine wandjes in het element, waar het substraat tegenaan leunt. Voor hellingshoeken groter dan 25 graden werken we met georasters die je ongeacht de dakvorm in elkaar kunt haken.
Uitbreekrisico
Gewicht is bepalend voor de haalbaarheid van een groendak. Maar voor een hellend dak vraagt de duwende kracht van nok naar goot extra aandacht.
Is het dak te zwaar, dan loop je het risico dat het groendak uitbreekt. Hoe werkt dat dan? Stel je een stuk karton voor, dat je haaks op de tafel zet. Duw je nu vervolgens in het midden van het karton,
dan vouwt ie vroeg of laat dubbel. Dit dubbelklappen kan ook je groendak overkomen!
Naarmate de lengte van hoog naar laag toeneemt, neemt ook de kans op uitbreken toe. Door te werken met steunbalken voorkom je uitbreken van het hellende groendak.
Let er wel op dat deze steunbalken onderbroken en waterdicht zijn ingewerkt. Anders wordt de steunbalk een waterkering of kan er lekkage optreden.
Onderhoud
Een pannendak vraagt weinig onderhoud, en moet je toch het dak op dan kun je steunen op de panlatten onder de pannen. In het geval van een hellend groendak is dit wat ingewikkelder.
Hoe ga je een hellend groendak later onderhouden? Ook een hellend dak heeft onderhoud nodig, maar hoe organiseer je dat?
Breng voorzieningen aan waarmee de onderhoud van een groendak relatief eenvoudig, maar vooral veilig kan plaatsvinden. De dakrail van Flesst valbeveiliging is een mooi voorbeeld van hoe je dit veilig realiseert.
Opbouw hellend groendak: zo dus!
Met deze aandachtspunten voor de opbouw van een hellend groendak kun je op ieder dak tot 45 graden een groendak realiseren. Nog vragen? Lees dan eens onze technische handleiding over begroeide hellende daken. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt om een hellend groendak te realiseren. Of stuur ons een berichtje!
Deel op Social Media:
Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl
Accountmanager België/Luxemburg
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be
Ook interessant voor u: