Onderhoud sedumdak

U bent hier: Home > ZinCo‘s kennisbank > Onderhoud Sedumdak? In 3 stappen herfstklaar!

Onderhoud Sedumdak? In 3 stappen herfstklaar!

De herfst is weer begonnen. Goed nieuws voor de daktuinen, want na zo'n droge zomer is iedere druppel een cadeautje. Voor de plantjes in ieder geval. Met intense regenbuien in aantocht is het moment daar om die zorgvuldig ontworpen daktuin ook te onderhouden. Want zo voorkom je waterschade bij verstoppingen en blijft de beplanting gezond. Onderhoud sedumdak? Dat doe je zo!

Stappenplan onderhoud sedumdak

Een daktuin heeft relatief weinig onderhoud nodig. Want als er goed is nagedacht over de opbouw, dan groeit en bloeit een daktuin vanzelf. Maar net als de APK voor een auto heeft een groendak ook onderhoud nodig om het dak optimaal te laten functioneren.

Een onderhoudsbeurt in het voorjaar en eentje in het najaar is voldoende om het dak in volle glorie te laten ontwikkelen. Iedere hovenier kan een daktuin herfstklaar maken. Daarvoor doorloopt hij de volgende stappen.

  1. Controleer hemelwaterafvoeren
    Check de regenwaterafvoeren op verstoppingen. Het overtollig water moet het dak eenvoudig kunnen verlaten. Want stilstaand water op het dak veroorzaakt verzuring van het pakket, waardoor plantenwortels kunnen afsterven. En misschien nog wel belangrijker: door verstopping vrij te maken voorkom je waterschade en een te hoog gewicht op het dak.

  2. Verwijder ongewenste groeiers
    Vogels en de wind brengen ongewenste gasten op je dak. En in de zomer krijgen deze zaailingen en wortelaars voet aan de grond. Soms groeit er al een klein boompje op het dak. En hoewel dat leuk is voor de diversiteit kan dit behoorlijke schade aan je dakconstructie toebrengen. Daarom verwijder je iedere onderhoudsbeurt alle vreemde soorten uit de daktuin.

  3. Maak begroeide vegetatievrije zones vrij
    Grindzones langs installaties en dakranden voorkomen dat plantjes in de installaties gaan groeien én werken brandvertragend. Maar in het groeiseizoen willen plantjes deze zones nog wel eens gaan overwoekeren. Maak de grindzones daarom tijdens het onderhoud weer vrij van vegetatie.

Het onderhoud is niet ingewikkeld, maar het moet wel even gedaan worden om het groendak gezond te houden en schade aan het dak te voorkomen. En met deze drie stappen is het daarna weer klaar voor het komende halfjaar.

Ontwerp je een daktuin? Geef dan als eis mee dat het dak ieder jaar minimaal twee keer wordt onderhouden. Op die manier profiteert iedereen het langst van een prachtige daktuin zonder grote kostenposten.

Verwijder ongewenste groeiers

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager Nederland
Sjoerd Vermeulen
Telefoon: +31 (0) 12459982
E-mail: svermeulen@zinco.nl

Account Manager Benelux ZinCo
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be