Norm groendak

U bent hier: Home > ZinCo‘s kennisbank > Norm groendak: “Mag het 2 cm meer zijn?”

Norm groendak: “Mag het 2 cm meer zijn?”

Want met die 2 cm extra substraat op je groendak is de bijdrage van een groendak zoveel meer waardevol dan de minimale 6 cm! Een groendak met ten minste 8 cm substraat kan 10L meer vocht vasthouden per vierkante meter, biedt meer ruimte aan en een rijkere bodem voor grotere biodiversiteit, verdampt langer in tijden van droogte waardoor het beter hittestress reduceert, en nog veel meer resultaten op exponentiële schaal. Dus… mag het 2 cm meer zijn?

Snelle winst of échte winst?

Iedere groendakleverancier biedt de minimale uitvoering van 6 cm aan, want dit is al jaren “the way to go”. Maar met de kennis van nu weten we dat 6 cm eigenlijk geen waarde toevoegt voor de omgeving. En dat maakt dit type dakbedekking niets meer dan een platte pannenkoek. Wel eentje met aantrekkelijke eigenschappen: het is groen en het goedkoopste op de markt. En daardoor voldoe je al snel aan het wensenlijstje van een bouwer.

IIn de realisatie zit vaak de bottleneck. Want de marges op producten staan altijd onder druk. Dus kun je 2400 euro besparen op de uitvoering van een groendak dat wel groen is, maar zich niet echt groen (duurzaam) gedraagt, dan is dat een snelle winst.

Visie op 30 jaar

Dat de daadwerkelijke meerwaarde onschatbaar is, dat is onvoldoende duidelijk óf niet van belang tijdens de realisatie. En dat is toch zonde? Leg je voor 30 jaar een groendak neer dat echt bijdraagt aan de leefomgeving en ook nog eens een mooi uitzicht oplevert voor de buren een verdieping hoger, dan kost dit omgerekend slechts €0,22 cent per dag. Dan zit de winst niet in de portemonnee van de bouwer, maar bij de mensen die er 30 jaar lang mee te maken hebben.

One step for man

En de uitkomsten kunnen we de bouwers niet kwalijk nemen. Want het vraagt kennis van specifieke producten om andere conclusies te trekken. Maar zolang we 6 cm als branche blijven verkopen als de oplossing voor alle milieu- en watervraagstukken in de leefomgeving, zal hier geen verschuiving in komen. Wij moeten de norm aanpassen.

Vergelijk het de ontwikkeling van glas, waarmee 6 cm substraat gelijk staat aan dubbelglas en 8 cm aan HR++. Laat je nieuw glas zetten dan kies je toch ook voor een verbetering, dus HR++? Zo zou het bij een groendak ook moeten zijn.

Norm groendak moet omhoog

Ken je Neil Armstrong nog? Die moest helemaal naar de maan om de epische woorden “One small step for man, one giant leap for mankind.” uit te spreken. Zo ver hoeft het niet te gaan. We hoeven alleen samen te bepalen dat 8 cm vanaf nu het minimum is. En ja, dat is lastig, omdat je jezelf uit de markt prijst. Maar als we samen bepalen dat 8 cm de norm moet zijn, dan maken we alleen nog maar daken die écht iets toevoegen aan de wereld. Een kleine stap met een groots effect!

Norm groendak

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager Nederland
Sjoerd Vermeulen
Telefoon: +31 (0) 12459982
E-mail: svermeulen@zinco.nl

Account Manager Benelux ZinCo
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be