Natuurinclusief bouwen groendak Boijmans

U bent hier: Home > Blogs > Natuurinclusief bouwen: vergeet het groendak niet!

Natuurinclusief bouwen: vergeet het groendak niet!

‘De Bella Bea’, een botanisch lint van groene daktuinen is één van de dromen uit het inspiratieboek voor onze Koning ‘Mijn droom voor ons land’. Een droom om groendaken te benutten voor het hogere doel, als ecologische verbindingszone op hoogte. En hoewel deze droom nog geen werkelijkheid is geworden, wordt er wel steeds meer natuurinclusief gebouwd om hand in hand met de natuur te bouwen. Geen gemakkelijke opgave, maar wel een belangrijke bij het inrichten van je groendak.

Natuurinclusief bouwen

Vanaf de planfase een ecoloog betrekken om een gebouw maximaal te laten bijdragen aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden: dat is natuurinclusief bouwen. En hoe logisch het ook klinkt, deze vorm van bouwen gebeurt nog niet op grote schaal. In de meeste gevallen wordt pas na de bouw gekeken hoe aanpassingen of extra's kunnen bijdragen aan de lokale flora en fauna.

Mindset veranderen

En dat is een gemiste kans. Want hierdoor loop je het risico dat het gebouw de beperkende factor is in het behalen van maximale resultaat voor de biodiversiteit. Terwijl de aanpassingen tijdens het bouwproces van natuurinclusief bouwen helemaal niet zo ingrijpend hoeven te zijn. Een bepaalde baksteen gebruiken om gierzwaluwen te laten nesten of een dakconstructie iets zwaarder uitvoeren voor een groendak betaalt zich later meer dan terug. Maar het vraagt wel een andere mindset om te denken in het belang van de natuurlijke omgeving.

Bijdragen aan de omgeving

En in ons vak is de mindset onmisbaar, want we kunnen zoveel betekenen voor de lokale biodiversiteit als we al in de planfase worden betrokken. En dat hoeft helemaal geen grote kostenpost op te leveren. Maar het is ontzettend belangrijk om na te denken wat je met het dak wilt bereiken. En in onze optiek gaat dat verder dan het afvinken van de subsidie-eis van de gemeente over waterretentie. Kies je voor een mensgerichte tuin? Of een tuin die werkelijk iets bijdraagt aan je omgeving?

Meer Bella Bea, meer natuurinclusief bouwen

We zien veel hoopgevende projecten en mogen er ook een hoop van realiseren. Laten we in onze branche het droombeeld van Bella Bea in gedachten houden bij het ontwerpen van nieuwe groenzones. Een droom die echt haalbaar is, zolang we blijven groeien in onze mindset. Wat wil jij meer uit je groendak halen? We denken graag met je mee! Neem contact op met ons team.

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager België/Luxemburg
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be