Groendak

U bent hier: Home > Blogs > Moet je een groendak water geven?

Moet je een groendak water geven?

Regent het pijpenstelen, dan speelt dit niet, maar zodra gazons geel kleuren, de grond gortdroog is en plantjes gaan hangen rijst deze vraag wel. Want hoe ligt de vegetatie op zo'n prachtig begroeid dak er dan bij? Moet je een groendak water geven? ZinCo vertelt!

Een spons op het dak

Als we kijken naar een Sedum PLUS dak dan bestaat de opbouw uit vegetatie bovenop 8 cm substraat en een drainagepakket. De substraatlaag kun je zien als een grote spons die water vasthoudt en dat is ook waar de sedumplantjes hun water vandaan halen. Iedere centimeter substraatlaag buffert 5 liter water per m². Dus in totaal heeft het sedumdak 40 L water in de spons en nog 8 L water uit het drainagepakket binnen bereik.

3,5 week zonder regen

Een goed sedumdak verdampt ongeveer 5 mm, of 5 L, per dag. Dus in bovenstaand geval kan het sedumdak bijna 10 dagen water onttrekken uit de onderbouw. En dan wil het ook nog zo zijn dat deze vetachtige plantjes in hun blaadjes water opslaan, waardoor de plantjes nog twee weken nadat de waterbuffer leeg is kunnen teren op eigen reserves. Dus in tijden van droogte kan je sedum PLUS dak rustig 3 à 3,5 week zonder beregening.

Liever te droog

Sedumdaken zijn juist enorm goed bestand tegen droogte en hitte. En doordat de vetplantjes het veel langer volhouden in deze omstandigheden dan grassen en onkruid is dit ook de manier waarop je plantendak wordt schoongebrand van alle ongewenste groeiers. Een sedumdak heeft dus baat bij droogte. Liever te droog dan te nat! Het kan zo zijn dat de vetplantjes er wat sneu uit gaan zien door de droogte, maar zolang de wortel goed functioneert staan de plantjes als het regent binnen no-time weer fier rechtop.

Groendak water geven is niet nodig

Dus moet je een groendak water geven? Nee, tenzij de droogte langer aanhoudt dan een maand. Dit geldt in ieder geval voor het Sedum PLUS dak. Is het na een maand nog droog? Dan kun je het beregenen met bijvoorbeeld opgevangen regenwater. Door de sponswerking van het substraat heeft het sedumdak maximaal profijt van een regen- of beregingsbui, want iedere druppel wordt direct gebufferd in de onderlaag.

Extra substraat

De natuur is bijzonder veerkrachtig, maar klimaatverandering zet deze veerkrachtigheid wel onder druk. Daarom adviseert ZinCo om, als de constructie dit toelaat, 2 cm extra substraat aan te brengen bovenop het reguliere pakket. Op die manier kun je weer 10 L extra bufferen, zodat je ook extreme droogte het hoofd kunt bieden. Meer weten? Stuur ons een bericht!

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager België/Luxemburg
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be