Extensief groendak: wat, waarom & hoe!
Natuurdak, vegetatiedak, daktuin, multifunctioneel dak, klimaatdak: de grote variatie in namen voor een groendak laat zien dat groen op het dak hot and happening is. Maar wat is nu het verschil tussen die daken? In de groenbranche maken we onderscheid naar aanleg, gebruik, groenvoorziening en onderhoud van begroeide daken. Dat laat zich weer verdelen in twee soorten daktypen: intensieve en extensieve groendaken. In deze blog lees je alles over het extensief groendak.
Wat is een extensief groendak?
Extensieve daken zijn begroeide daken met een systeemopbouw van maximaal 150 mm dik inclusief begroeiing. Dit type dak is meestal eenvoudiger toe te passen, vanwege de onderhoudsarme plantensoorten. Want uiteindelijk ontwikkelt zich een ecologisch stabiele systeem dat zichzelf in stand kan houden. De dunnere voedingsbodem voor dit type beplanting, en daarmee de relatief beperkte belasting op het dak, maakt een extensief dak voor heel veel projecten haalbare kaart.
Waarom zo‘n extensief groendak?
Een groendak kent heel veel voordelen ten opzichte van een zwart bitumendak, mits goed aangelegd. We sommen ze voor je op. Een groendak:
- Vergroot de biodiversiteit
- Reduceert hittestress
- Geeft een gezondere leefomgeving
- Verlengt de levensduur van de dakbedekking
- Speelt een rol bij waterberging als er voldoende berging onder het dak is gerealiseerd.
Hoe leg je een extensief groendak aan?
Pluggen, sprossen of toch voorgekweekte vegetatiematten? Op een extensief groendak ben je niet beperkt tot alleen de standaard sedumplantjes, want ook hier kun je variƫren in plantsoorten! Afhankelijk van het type dak, het budget en de gewenste uitstraling kun je kiezen voor 3 verschillende aanlegmethoden:
- Aanleg met sprossen
- Aanleg met voorgekweekte sedummatten
- Aanleg met plugplanten
Sprossen
Sprossen zijn kleine stukjes sedum. Ze blijven over bij het maaien van de plantjes. De sprossen ontkiemen na het uitstrooien vanzelf in het substraat. Deze manier heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is. Maar je moet wel op de koop toenemen dat je veel geduld nodig hebt. Voordat het sedumdak er helemaal mooi uitziet, ben je zo vier groeiseizoenen verder. En bij sprossen kan het gebeuren dat niet alle soorten op het dak aanslaan. Daardoor kan de gewenste variatie op het extensief groendak tegenvallen.
Voorgekweekte sedummatten
Waar je voor aanleg met sprossen veel geduld moet hebben, is dat bij voorgekweekte sedummatten juist niet het geval. De naam verklapt het al een beetje. Het zware werk wordt op de kwekerij al gedaan. Daar groeien sedumsprossen op een bedje van schapenhaar en kweeksubstraat uit tot een dichte groene mat. Dat duurt twee jaar.
De matten worden geleverd op een rol en kunnen dus direct worden uitgerold op de substraatlaag. In de eerste drie jaar kan er wat weinig variatie zijn. Maar daarna heb je de mogelijkheid om andere vegetatie in de mat te plaatsen. Dit kan alleen als de substraatlaag minstens 8 centimeter dik is.
Plugplanten
En dan is er nog de mogelijkheid om het sedumdak aan te leggen met multitops, oftewel plugplantjes. Deze plantjes hebben al wortel geschoten. Daardoor zijn deze plantjes direct in te planten. Een groot pluspunt van een sedumdak met plugplanten is dat je gericht de vegetatie kunt bepalen. Een nadeel van multitops is dat het inplanten een arbeidsintensief proces is.

Opbouw van een extensief groendak
Bij het aanleggen van een sedumdak moet je rekening houden met een aantal belangrijke aandachtspunten, maar over het algemeen ziet de opbouw er altijd hetzelfde uit. Van top tot dak onderscheiden we de volgende lagen:
- Beplanting (sprossen, voorgekweekte vegetatiemat of plugplanten)
- ZinCo Extensief substraat
- ZinCo Fixodrain XD 20
- ZinCo Wortelwerende folie WSF 40 (als dakbedekking niet wortelvast is)
- Dakconstructie (wortelvast)
Benieuwd welke aanlegmethode het beste past bij jouw projectdoelstellingen? Stuur ons een berichtje!.
Deel op Social Media:
Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl
Accountmanager België/Luxemburg
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be