Dak geschikt als groendak

U bent hier: Home > Blogs > Is mijn dak geschikt als groendak? Doe deze 4 checks.

Is mijn dak geschikt als groendak?

Groendaken zijn hot, figuurlijk gesproken dan. Niet alleen zijn deze daken een lust voor het oog, maar een groendak draagt bij aan een betere leefomgeving. En dit is ook de reden waarom gemeenten subsidies bieden voor de aanleg van groendaken. Maar als particulier, projectontwikkelaar of VVE heb je vaak te maken met bestaande daken en dan rijst de vraag ‘Is mijn dak geschikt als groendak?‘. In deze blog lees je hoe je hier een afweging in maak.

Geschiktheid bepalen in 4 stappen

Als vuistregel hanteren wij meestal ‘Als er een grind op het dak ligt, dan kan er ook een groendak op liggen‘, maar er zijn meer zaken dan alleen de belasting waar je rekening mee moet houden. We onderscheiden vier aspecten die je vertellen of je dak geschikt is als groendak.

 1. Opstandhoogte
  De opstandhoogte van je dakbedekking moet bij een volledig groendak 12 cm boven het hoogste punt van je afwerking zijn. Als de opbouw van je groendak totaal 8 cm bedraagt, dan moet de opstandhoogte dus 20 cm zijn. Deze hoogte is nodig om lekkage te voorkomen. Je kunt deze opstandhoogte verlagen door rondom een grindrand aan te brengen, omdat grind geen watervoerende laag is, maar dit gaat wel ten koste van het aantal vierkante meters groendak dat je kunt aanleggen.

 2. Draagkracht
  Bij het beoordelen van de geschiktheid is draagkracht van het dak meestal het grootste struikelpunt. Want grosso modo zijn daken berekend op de minimale belasting van dakpannen, dakbedekking en incidenteel veranderlijk gewicht tijdens onderhoud. Structurele belasting van een dak zoals een groendak met zich meebrengt behoort meestal niet tot dat minimum.

  Het aantal liter water van een verzadigd groendak weegt veruit het zwaarste van het totale groendak, maar de gemeentelijke subsidie vereist ook vaak 30 à 35 L waterhoudend vermogen. Een basis groendak weegt al snel 94 kg/m² en dat is nodig om juiste substraatopbouw en waterhoudend vermogen te realiseren, zodat de beplanting ook van voldoende water wordt voorzien. Laat een constructeur daarom altijd de draagkracht controleren.

 3. Waterdichte details
  Controleer je dak op waterdichtheid. Hier gaat het met name op het type dakbedekking en de opstandhoogte rondom doorvoeren als een schoorsteen en ontluchting. Het is verstandig om een groendak alleen op volledig verkleefde dakbedekking aan te leggen. Bij lekkage weet je dan direct waar het lek zit.

  Losliggende dakbedekking is alleen verkleefd langs de randen. In geval van lekkage weet je dan niet of het lek ook echt op de plek zit waar je het door je plafond heen ziet komen. En in het ergste geval moet je dan je hele groendak verwijderen voordat je het lek gevonden hebt. Is je dak niet volledig verkleefd? Dan kun je nog kiezen voor wortelbestendige dakbedekking in de vorm van een folie.

 4. Leeftijd dakbedekking
  Een groendak vertraagt het verouderingsproces van de dakbedekking, omdat het dak niet meer rechtstreeks wordt blootgesteld aan UV-straling. Maar als er inmiddels een daktuin is gerealiseerd kost het een hoop moeite om de dakbedekking te vervangen. Maak daarom een afweging of de dakbedekking voor de aanleg van het groendak nog vervangen moet worden.

Is mijn dak geschikt als groendak?

Met bovenstaande vier stappen kun je snel bepalen of het dak geschikt is voor een groendak. Zodra je deze checklist kunt afvinken is het tijd om te gaan nadenken welke functie je groendak moet dienen, daarover lees je in deze blog meer.

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager België/Luxemburg
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be