Accountmanager Benelux ZinCo

U bent hier: Home > ZinCo‘s kennisbank > Accountmanager Benelux ZinCo

Eric: “Groendakprojecten van A tot Z”

Met meer dan 2 decennia ervaring in de dakenbranche, brengt Eric Waterlot een schat aan kennis en expertise mee in zijn rol als Accountmanager België en Luxemburg. Bescheiden en bevlogen deelt Eric zijn ervaringen, visie en de bijdrage van ZinCo aan de sector.

Plat of Hellend dak : afwerking moet perfect zijn

Eric begon 22 jaar geleden een carrière in de dakenbranche en legde zich eerst toe op platte daken, met een focus op waterdichting. Tien jaar geleden verschoof deze focus echter naar groendaken. Zijn ervaring met platte daken is voor groendaken onmisbaar. “Voor een groendak is de waterdichting een belangrijk gegeven. Als die niet ok is dan krijg je gegarandeerd problemen”.

Onze generatie heeft iets recht te zetten

Waarom de overstap naar groendaken? Groendaken leveren veel op voor onze leefomgeving. “Vorige generaties hebben het milieu flink om zeep geholpen. Het is aan ons om dit recht te zetten” aldus Eric. “Op deze manier kan ik een steentje bijdragen aan het nalaten van een groenere wereld voor mijn zoon”.

Eric Waterlot accountmanager

Bedenker van Bijen & Vlinder groendak

Eric is ook de bedenker van ZinCo‘s Bijen & Vlinder dak. “In 2015 werd hier toen nog lacherig over gedaan bij onze concurrenten en verwerkers, maar ondertussen is het onze meest verkochte voorgeteelde beplanting. Ik heb deze ook op het “groendak” in mijn tuin (dat gewoon in maaiveld is ingegraven) geplant. Het systeem en het substraat houden water vast en de specifieke beplantingen zijn een aantrekkingspool voor bijen en vlinders”.

“Zo kan het ook”

Zijn groendak en het Bijen & Vlinder mengsel zijn slechts een paar voorbeelden van de aanpak waar Eric voor staat. “Ik geloof dat er altijd ruimte is voor verbetering of vernieuwing, het is belangrijk om niet vast te zitten in wat jarenlang goed is gegaan”.

Van vervelende meerkost naar meerwaarde

En die aanpak komt in België zeker van pas. Want terwijl Nederland of Duitsland de groendakbeweging al langer hebben omarmd, is deze markt in België minder ontwikkeld. Groendaken werden recent vaak gezien als een extra kostenpost. Echter, de verplichting voor groendaken op openbare gebouwen heeft sinds enkele jaren een positieve verschuiving teweeggebracht. Ook particulieren zijn meer en meer overtuigd van de positieve impact van groendaken onder andere op de biodiversiteit.

Alternatieven spelbreker

Een ander groot verschil met Nederland is het gebruik van varianten ten opzichte van het lastenboek, het Belgische bestek. Hierdoor hebben aannemers de vrijheid om andere alternatieven voor te stellen. En zeker doordat een groendak altijd het laatste project in de bouw is, wordt dan vaak gekozen voor varianten (lees : het budget is op en dus veel goedkoper en kwalitatief minder goed). Dit leidt tot minderwaardige groendaken waarop weinig of niets groeit en “dat is best frustrerend als je heel veel werk hebt gestoken in het voorbereiden en ontwerpen van een project”.

Service en kennis

In zijn positie werkt Eric nauw samen met architecten, studiebureaus, plaatsers en anderen om hen te voorzien van gedegen advies en begeleiding, zodat groendaken echt iets toevoegen aan een gebouw. “Als bedrijf bieden we namelijk meer dan alleen producten” zegt hij. “Ik verkoop service en kennis. We zijn een wereldwijde speler met kennis van zaken. We bieden een volledige service die degelijk onderbouwd is. Want je kan prachtige dingen met een dak doen! En dat hele traject van A tot Z maakt mijn job veelzijdig en afwisselend. Ik ben best trots als het project vanaf een visie uitgroeit tot een prachtig eindresultaat”.

Tweetalige specialist voor groenere Benelux

België moet vergroenen, en daarvoor is specialistische groendak kennis én taalkennis noodzakelijk. Hoewel veel groendakspecialisten het een of het andere in huis hebben, mist deze integraliteit. Door zijn achtergrond en tweetalige opvoeding heeft ZinCo met Eric wel beide in huis. Want hierdoor kan hij vlot communiceren en een brug slaan tussen verschillende partijen in heel België en Luxemburg, zodat deze landen stapje voor stapje groener en gezonder worden.

Neem contact op met Eric!

Vraag advies

Deel op Social Media:

Accountmanager Nederland
Michiel van de Bunt
Telefoon: +31 (0) 630994884
E-mail: mvandebunt@zinco.nl

Accountmanager Nederland
Sjoerd Vermeulen
Telefoon: +31 (0) 12459982
E-mail: svermeulen@zinco.nl

Account Manager Benelux ZinCo
Eric Waterlot
Telefoon: +32 (0) 473575324
E-mail: ewaterlot@zinco.be